Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 23.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Timingen er viktig for en trygg vårskitur. Utover dagen, når snøen mykes og fuktes opp kan det være lett å løse ut skred og det kan løsne skred av seg selv.

Skredfarevurdering

Utover dagen, når solen og stigende temperaturer får myket og fuktet opp snøen, kan det være lett for deg som skal til fjells med ski, brett eller skuter å løse ut mindre, våte skred. I bratte solvendte fjellsider kan også skred løsne av seg selv.

Timingen er viktig for en trygg vårskitur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I fjellet kan det ligge et lite dryss med nysnø over den smelteomvandlete overflaten. I lavere fjellområder har vært mildt de siste dagene, men der det var kaldt og klart vær natt til lørdag har antagelig snøoverflaten frosset til.

Snødekket er fremdeles lagdelt i fjellet, men opp til 800-1000 moh er flere av lagene smelteomvandlet. Over 800-1000 moh, særlig i indre deler av regionen kan det fremdeles være vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket.

Det er observert flere naturlig utløste skred i regionen i løpet av uken, både våte løssnøskred og våte flakskred. Siste døgn (torsdag og fredag) er det ikke meldt om ferske observasjoner.

Fjellvær, 22.04.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til 2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS