Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 01.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker som følge av mye nedbør og vind. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker som følge av mye nedbør og vind. Over mildværsgrensen der nedbøren kommer som snø vil det bli stor pålagring med fokksnø i leområder. Store skred kan løsne av seg selv. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig. Under mildværsgrensen ventes det naturlig utløste våte løssnøskred som følge av regn.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Denne uken har vært preget av bygevær som har gitt nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen, og snødekket kan variere mye innen korte avstander. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er observert begynnende kantkorn mellom mildværskare fra forrige uke og overliggende fokksnø. Krystallene er foreløpig små, men denne type lag kan raskt utvikles videre under de rette forholdene. I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.05.2022

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS