Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Snøbyger i dag kombinert med vind fra vest vil kunne danne ustabile fokksnøflak i noen leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut når de er helt ferske, men ventes å stabilisere seg fortløpende når nedbør opphører og vinden minke i styrke.

Vær obs på at det har utviklet seg et vedvarende svakt lag i snødekket rundt skarelag under fokksnøen. Dette skaper en kompleks situasjon og et skredproblem som er svært uforutsigbart. De fleste steder ligger dette svake laget godt beskyttet av overliggende snødekke slik at man ikke får typisk faretegn som drønn eller skytende sprekker. Men fravær av faretegn bør ikke mistolkes som tegn på stabilitet. Enkelte steder kan det være mulig å løse ut store skred og fjernutløsning kan også forekommer. Det er svært vanskelig å forutsi hvor disse stedene er, men være spesielt varsom der snødekke er tynt.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Litt ferske nysnø fra natt til mandag ligger oppå en snøoverflate som er preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest.

Under skoggrensen og i skjermet formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket.

Observasjoner fra torsdag og fredag viser at det finnes kantkorn rundt et skarelag under fokksnøen . Stabilitets tester tyder på at dette lag har god evne til bruddforplantning men at det er kun stedvis er lett å påvirke.

På søndag ble det observert en stor flakskred i vestvendt side under Stetinden som trolig løsnet under fredag i forbindelse med vindpålagring. På fredag ble det observert flere små og noen mellomstore naturlig utløst fokksnøflak i vestvendt leområde.

Fjellvær, 19.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til stiv kuling fra øst om ettermiddagen. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Økende til sterk kuling fra øst om kvelden.

Fjellvær, 20.03.2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Følg med på oppdatert værvarsel.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS