Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 02.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol oppvarming kan gi noen store naturlig utløste skred. Hold avstand til bratt terreng og utløpssoner.

Skredfarevurdering

Været vil roe seg ytterligere i dag, men tykke fokksnøflak fra de siste dagene hviler stedvis på svake lag av kantkorn. Sol oppvarming i dag vil kunne svekke snødekke og gi fare for naturlig utløst skred, både i form av løssnøskred og enkelte store flakskred.

Uavhengig av hvordan sola påvirker snøen vil det fortsatt være lett å løse ut skred som skikjører. Fjernutløsing er mulig, unngå ferdsel i eller nært skredterreng der det ligger fersk snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. april 2023

Snøfall siden torsdag har kommet i forbindelse med sterk vind fra nord og det er store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.
Før siste snøfall var snøoverflate påvirket av vinden i ulike grad over skoggrensen og det fantes solskare i noen bratte sørvendt heng.

Under ferske nysnø er det lommer med næroverflate kantkorn som har blitt dannet under kulde i starten av uken. Dypere i snødekke finnes eldre svake lag av kantkorn rundt skarelag. Stabilitetstester har vist at dette laget har stedvis god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at laget er generelt godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder. Dette er mest fremtredende i indre strøk mot svenske grensen.

På fredag ettermiddag ble en mindre flakskred fjernutløst under Litletind, det svake lag var nedføyket kantkorn.

På lørdag er det observert skytende sprekker der den ferske fokksnøen ligger oppå svake lag av kantkorn.

Fjellvær

Lørdag 1. april 2023

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 2. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra vest, endring til bris fra sør om kvelden. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS