Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 29.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det har stedvis kommet mye snø. Der vinden får tak, vil det være lett for en skikjører å løse ut skred. Unngå leområder med fersk vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT LØRDAG KL 09:30:
Det har kommet mye nysnø på fjellet siste døgn. Over tregrensen kan det på vindutsatte steder bli snøtransport som gir ferske og ustabile flak med fokksnø i leområder. Her kan det være lett for en skiløper å løse ut skred. Vær oppmerksom på at skredfaren i stor grad styres av vinden. Følg derfor med på vindtransport av snø når du gjør rutevalg. Hvis vinden øker mer enn en varslet, øker også skredfaren.

Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. april 2023

Lørdag morgen var det i Narvik noen få cm med nysnø ned til havnivå, mens det på rundt 700 moh var ca 20 cm med nysnø. Nysnøen ligger over et snødekke som har vært igjennom et kraftig mildvær tidligere i uken, og torsdag var overflaten av snødekket fuktig opp til toppen av Tredjetoppen (1272 moh). Det gamle snødekket i lavlandet er helt smelteomvandlet, og det begynner mange steder å bli tynt med snø.

Det er observert lommer med små (1mm) kantkorn krystaller mellom nyere fokksnø og den gamle smelteomvandla snøpakka. Observasjoner tyder på at laget kun er til stede flekkvis. Mot bakken er det stor utbredelse av gamle kantkorn, men disse er nå på vei mot avrunding.

Fjellvær

Fredag 28. april 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til fredag. Bris fra øst. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i grensetraktene, særlig sør i regionen. Lengst nord østlig frisk bris til liten kuling utsatte steder, minkende mot kvelden.

Lørdag 29. april 2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Bris fra vest. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i indre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS