Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 30.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nylig skredaktivitet viser at den ferske fokksnøen er svært ustabil. Hold avstand til skredterreng. I bratt, solvendt terreng kan våte skred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

OPPDATERT 30.04.2023 kl 14:30:
Varslet er oppdatert basert på ny informasjon. Det har i dag gått flere naturlig utløste skred i nordlige himmelretninger. Hold avstand til alt skredterreng der det er innblåst snø.

Der sola bryter igjennom skydekket kan det i bratt og soleksponert terreng løsne våte skred i den siste snøen fra helgen. Skredfaren er størst i lune formasjoner som får direkte solinnstråling.

Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 30. april 2023

Det har de siste to dagene kommet mye nysnø i regionen. Nysnøen har lagt seg over et snødekke som var preget av et kraftig mildvær tidligere i uken, med fuktig snøoverflate opp til minst 1200 moh på torsdag. Det gamle snødekket i lavlandet er smelteomvandlet under 800 - 900 moh, og det begynner mange steder å bli tynt med snø.

Det er observert lommer med små (1mm) kantkorn krystaller mellom fokksnø fra starten av uka og den gamle smelteomvandla snøpakka. Observasjoner tyder på at laget kun er til stede flekkvis. Mot bakken er det stor utbredelse av gamle kantkorn, men disse er nå på vei mot avrunding.

Midt på dagen søndag gikk det et stort (str. 3) naturlig utløst skred i nordvestvendt terreng ved Fagernesfjellet. Det er også observert flere andre naturlig utløste skred i området. Det er også observert store fokkskavler.

Lørdag morgen var det 20 cm med nysnø på 700 moh i Narvik.

Fjellvær

Lørdag 29. april 2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Bris fra vest. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i indre strøk.

Søndag 30. april 2023

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS