Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 01.05.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Hold avstand til leområder med innblåst snø. I bratt, solvendt terreng kan våte skred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Mange naturlig utløste skred på søndag viste svært ustabile forhold på steder med nylig innblåst snø. Skredene gikk i nordvendt terreng der flak på grunn av kald temperatur kan trenge litt tid før de blir stabile. Det kan derfor fortsatt være lett å løse ut skred mange steder. Hold avstand til skredterreng.

Der sola bryter igjennom skydekket kan det i bratt og soleksponert terreng løsne våte skred i den siste snøen fra helgen. Skredfaren er størst i lune formasjoner som får direkte solinnstråling.

Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 30. april 2023

Søndag morgen ble det i Narvik på 600 moh observert ca 25 cm med akkumulert nysnø fra de siste to dagene, mens det ved havnivå er noen få cm med nysnø. Snøoverflaten er trolig til dels vindpåvirket på fjellet etter kraftig vind søndag.

Det gamle snødekket er preget av et kraftig mildvær forrige uke, med fuktig snøoverflate opp til minst 1200 moh på torsdag. Det gamle snødekket i lavlandet er smelteomvandlet under 800 - 900 moh, og det begynner mange steder å bli tynt med snø.

Det er observert flekkvis utbredelse av kantkorn mellom fokksnø og det gamle snødekket. Mot bakken er det stor utbredelse av gamle kantkorn, men disse er på vei mot avrunding.

Midt på dagen søndag gikk det et stort (str. 3) skred i nordvestvendt terreng ved Fagernesfjellet. Det er også observert flere naturlig utløste skred i Mørkholla. Det er også store fokkskavler.

Fjellvær

Søndag 30. april 2023

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Mandag 1. mai 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS