Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 10.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Tilfrysing vil virke stabiliserende på snødekket. Vær varsom der det finnes fersk fokksnø høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Tilfrysing av snødekket vil virke stabiliserende på snødekket, men det vil fortsatt være mulighet for enkelte glideskred og våte skred. Kraftig vind og nedbør i utsatte strøk kan likevel opprettholde skredfaren i form av ferske flak i områder høyt til fjells der det er forhold for snøfokk. Det vil være store forskjeller i skredfare innad i regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Glideskred

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 9. mars 2020

Snøoverflaten er variert etter påvirkning fra sol, kraftig vind og deretter mildvær opp til om lag 1400 moh søndag. Høyt til fjells finnes hard fokksnø, mens lenger ned vil en finne skare og våt snøoverflate, alt etter høydenivå og eksponering. Det er sparsomt med løssnø i terrenget.

Over 1000 moh i Indre Romsdal er det mer snø enn normalt. På Romsdalshalvøya er det mindre snø enn normalt.


Ifølge observasjoner er det svake lag i fersk fokksnø som er mest relevante svake lag. Det er tidligere rapportert om delvis kantkornutvikling, men observasjonene er spredte. Slike lag er ikke vurdert til å være aktive skredproblem.


Et størrelse 4 vått skred ble observert i Innfjorden på søndagen. Et glideskred ble observert på mandagen.

Søndag kl 12 var temperaturen på Mannen (1294 moh) +1,8 grader.

Fjellvær

Mandag 9. mars 2020

1-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 10. mars 2020

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS