Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 15.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå bratt terreng med fersk vindtransportert snø, den hviler på et svakt underlag. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Kuling fra sørøst første del av mandagen ventes å flytte på løs snø og danne fokksnøflak i leheng. Disse legger seg over et lag av kantkornet snø og overflaterim og vil derfor være ustabile. Også eldre fokksnø i andre himmelretninger er ustabil, og fjernutløsning kan være mulig. Flak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. I bratt terreng med mye løs kantkornet snø så er det nå enkelte steder mulig å løse mindre løssnøskred i denne.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinden har lagt opp myke fokksnøflak i leområder over tregrensen. Fokksnøflakene har lagt seg over rim og kantkorn.  I mindre vindutsatte områder ligger det fremdeles rim og kantkorn i overflaten. Det gamle snødekket består av fokksnøflak av varierende hardhet, skare og kantkorn. I bratte solsider er snøen mange steder nå påvirket av solen.

Det er to relevante svake lag. Det ene er et kantkornlag i overflaten som stedvis er dekket av innblåst fokksnø. Dette er det mest kritiske. Det andre er et vedvarende svakt lag med kantkorn dypere i snødekket som nå er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I skjerma formasjoner kan kantkorn finnes til fjelltopphøyde.

Det ble lørdag meldt inn flere skiløperutløste flakskred rundtom på nordvestlandet, stort sett i østvendt terreng. Det har også blitt observert naturlig utløste skred på kystnære fjell som vanligvis ikke er forbundet med skredfare, som fra Sjurvarden v/Farstad og Mekknøken på Averøy.

Fjellvær, 14.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 15.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS