Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 15.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå bratt terreng med fersk vindtransportert snø, den hviler på et svakt underlag. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Kuling fra sørøst første del av mandagen ventes å flytte på løs snø og danne fokksnøflak i leheng. Disse legger seg over et lag av kantkornet snø og overflaterim og vil derfor være ustabile. Også eldre fokksnø i andre himmelretninger er ustabil, og fjernutløsning kan være mulig. Flak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. I bratt terreng med mye løs kantkornet snø så er det nå enkelte steder mulig å løse mindre løssnøskred i denne.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Vinden har lagt opp myke fokksnøflak i leområder over tregrensen. Fokksnøflakene har lagt seg over rim og kantkorn.  I mindre vindutsatte områder ligger det fremdeles rim og kantkorn i overflaten. Det gamle snødekket består av fokksnøflak av varierende hardhet, skare og kantkorn. I bratte solsider er snøen mange steder nå påvirket av solen.

Det er to relevante svake lag. Det ene er et kantkornlag i overflaten som stedvis er dekket av innblåst fokksnø. Dette er det mest kritiske. Det andre er et vedvarende svakt lag med kantkorn dypere i snødekket som nå er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I skjerma formasjoner kan kantkorn finnes til fjelltopphøyde.

Det ble lørdag meldt inn flere skiløperutløste flakskred rundtom på nordvestlandet, stort sett i østvendt terreng. Det har også blitt observert naturlig utløste skred på kystnære fjell som vanligvis ikke er forbundet med skredfare, som fra Sjurvarden v/Farstad og Mekknøken på Averøy.

Fjellvær, 14.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 15.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS