Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 17.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Skredfarevurdering

Fortsatt kuling fra sørøst vil føre til videre pålagring av ferske ustabile fokksnøflak som ligger på et vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Skred kan løses ut av en enkelt person i alle himmelretninger, men heng i le for sørøstlig vind vil være mest utsatt. Fjernutløsning er mulig. Flak som ligger på nedsnødd rimlag eller kantkorn stabiliseres svært sakte.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten på rygger og i skar er preget av vind i varierende grad, men det finnes også mange steder i terrenget med løs snø og fint skiføre. Løssnøen består mange steder av løs kantkornet snø. I bratte solsider har snøoverflaten noen steder blitt påvirket av sola.

Det finnes generelt svært mye kantkornet snø i snødekket etter en lang kuldeperiode. Det er lettest å løse ut skred der det ligger flak av fokksnø over løs kantkornet snø. Det finnes også et tydelig og tykt lag med kantkornet snø dypere i snødekket som er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I formasjoner som samla snø tidlig på vinteren kan dette dype svake laget finnes helt opp til fjelltopphøyde.

Flere skredhendelser i helga og i dagene etter viser at det er fullt mulig å løse ut skred for en enkelt person. Det ble også observert skred helt ut i havgapet på fjell som vanligvis ikke er forbundet med skredfare, som fra Sjurvarden v/Farstad og Mekknoken på Averøy.

Tirsdag er det varmere enn vi har vært vant til den siste tiden, men fortsatt holder det seg på minussiden nesten til havnivå de fleste steder.

Fjellvær, 16.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -15 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Fjellvær, 17.02.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS