Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 21.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn. I lavlandet kan det gå våte skred.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt lett å løse ut skred i leheng mot nord og vest og fjernutløsning er mulig. Det tar tid før vedvarende svake lag av kantkorn blir omdannet og stabilisert av mildværet. Når varmen trenger ned i snødekket vil den svekke dypere svake lag og det kan gå naturlig utløste skred. Det er vanskelig å forutsi når naturlig utløste skred går. Hvis solen står på kan det gå løssnøskred i sør og vestvendte heng. Vær obs på at is dannet i kuldeperioden i starten på året nå kan falle ned. Det oppfordres til svært konservative veivalg.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst og sør har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet ustabile fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Mildvær og vind har gjort at losider nå har bærende snødekke og det er lite løs snø tilgjengelig. I lavere deler er snøen våt. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Kuldeperioden i begynnelsen av året har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Mildværet vil først svekke disse lagene før de på sikt vil stabiliseres.

Det er observert flere løssnøskred i solsider på fredagen.

Observasjoner tyder på at det er svært lett å løse ut skred i leheng og fjernutløsning er sannsynlig.

Fjellvær, 20.02.2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Sørlig liten kuling utsatte steder.

Fjellvær, 21.02.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS