Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 21.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn. I lavlandet kan det gå våte skred.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt lett å løse ut skred i leheng mot nord og vest og fjernutløsning er mulig. Det tar tid før vedvarende svake lag av kantkorn blir omdannet og stabilisert av mildværet. Når varmen trenger ned i snødekket vil den svekke dypere svake lag og det kan gå naturlig utløste skred. Det er vanskelig å forutsi når naturlig utløste skred går. Hvis solen står på kan det gå løssnøskred i sør og vestvendte heng. Vær obs på at is dannet i kuldeperioden i starten på året nå kan falle ned. Det oppfordres til svært konservative veivalg.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst og sør har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet ustabile fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Mildvær og vind har gjort at losider nå har bærende snødekke og det er lite løs snø tilgjengelig. I lavere deler er snøen våt. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Kuldeperioden i begynnelsen av året har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Mildværet vil først svekke disse lagene før de på sikt vil stabiliseres.

Det er observert flere løssnøskred i solsider på fredagen.

Observasjoner tyder på at det er svært lett å løse ut skred i leheng og fjernutløsning er sannsynlig.

Fjellvær, 20.02.2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Sørlig liten kuling utsatte steder.

Fjellvær, 21.02.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS