Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 28.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder og formasjoner med fersk fokksnø høyt til fjells. Våt snø og solinnstråling gir fare for våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Nysnø og kraftig vind de siste dagene danner ferske fokksnøflak i høyfjellet som lett kan løses ut. Mest utsatt er formasjoner i le for sørvestlig og vestlig vind. Høye temperaturer gir relativt rask stabilisering. Der det ligger våt snø i bratte heng i lavere fjellområder, kan en skiløper lett løse våte løssnøskred. Solinnstråling kan også gi naturlig utløste skred. Høyt til fjells kan det finnes svake kantkornlag i snøen. De antas nå å være vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten varierer etter himmelretning og høyde. Under om lag 900 moh og mesteparten av Romsdalshalvøya er snøen gjennomfuktet eller fraværende. Høyere oppe finnes våt snøoverflate som gradvis går over i skare og fersk fokksnø. For hele regionen er det nå mindre snø enn normalt for årstiden. Det er kun høyfjellet i Indre Romsdal som har nysnø.

En lang kuldeperiode som varte fram til midten av februar har dannet vedvarende svake lag av kantkornet snø. Mildværet som kom etter dette, har i stor grad smelteomdannet og nøytralisert disse lagene. Høyt til fjells kan de likevel fortsatt være virksomme.

Lørdag ble det meldt om ferske skred på østsiden av Blånebba (1320 moh) i Rauma.

Lørdag morgen var temperaturen på Mannen (1291 moh) i Rauma -2 °C. På Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes blåste det 20 m/s fra vest. I regionen hadde det kommet inntil 8 mm nedbør siste døgn. Dette kom som snø i høyereliggende fjellområder sør for Romsdalsfjorden/Langfjorden.

Fjellvær, 27.02.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 28.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS