Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 01.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt til fjells i Indre Romsdal kommer snø og kraftig vind. Vær forsiktig i og under leområder som samler fersk fokksnø. Regn i lavlandet og på Romsdalshalvøya.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker litt pga. ny nedbør og fortsatt kraftig vind, spesielt i fjellet i Indre Romsdal. Dannelse av nye, ustabile nysnø- og fokksnøflak, vil i hovedsak skje i de høyeste fjellområdene, f.eks. i Rauma og rundt Eikesdalen, i terreng som ligger i le for sørvestlig vind. I lavere fjellområder og på hele Romsdalshalvøya, kommer nedbøren som regn på barmark eller våt snø. Dette er områder som allerede har vært utsatt for mildvær, og snøen er stort sett stabil. Der det ligger vannmetta snø i bratte heng, kan en skiløper lett løse ut våte løssnøskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten varierer etter himmelretning og høyde. Under ca. 1100 moh er snøen våt, og i lavlandet er det i økende grad helt bart. I høyfjellet finnes vindpåvirket nysnø. Vinden har også eksponert gammel skare og fokksnø. Rygger og topper er i hovedsak avblåste. For hele regionen er det nå mindre snø enn normalt for årstiden. Det er kun høyfjellet i Indre Romsdal som har nysnø.

En lang kuldeperiode som varte fram til midten av februar har dannet vedvarende svake lag av kantkornet snø. Mildværet som kom etter dette, har i stor grad smelteomdannet og nøytralisert disse lagene. Høyt til fjells over ca. 1100 moh kan de likevel fortsatt være virksomme.

Lørdag ble det meldt om ferske skred på østsiden av Blånebba (1320 moh) i Rauma.

Søndag morgen var temperaturen på Mannen (1291 moh) i Rauma -1 °C. På Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes blåste det 15 m/s fra vest.

Fjellvær, 28.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 01.03.2021

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv til sterk kuling i indre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS