Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 02.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt til fjells kommer det mer snø. Her bør opphold i og under bratte leområder og formasjoner som samler fersk fokksnø begrenses. Regn i lavlandet.

Skredfarevurdering

Skredfaren avtar litt pga. minkende nedbør og litt roligere vind. Skredfaren er størst høyt til fjells. Ferske nysnø- og fokksnøflak vil i hovedsak finnes i fjellområdene over 1200 moh i Indre Romsdal, f.eks. i Rauma og rundt Eikesdalen, i terreng som ligger i le for vestlig vind. Over dette høydenivået kan det dessuten finnes svake kantkornlag i snøen. Selv om stabiliseringen går raskt i milde temperaturer, er det fortsatt mulig å løse ut store skred i utsatte heng. I lavere fjellområder som allerede har vært utsatt for mildvær, kommer nedbøren som regn. Våte løssnøskred kan løses ut enkelte steder selv om faren avtar med tiden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten varierer etter himmelretning og høyde. Under ca. 1100 moh er snøen våt, og i lavlandet er det i økende grad helt bart. I høyfjellet finnes vindpåvirket nysnø. Vinden har også eksponert gammel skare og fokksnø. Rygger og topper er i hovedsak avblåste. For hele regionen er det nå mindre snø enn normalt for årstiden. Det er kun høyfjellet i Indre Romsdal som har nysnø.

En lang kuldeperiode som varte fram til midten av februar har dannet vedvarende svake lag av kantkornet snø. Mildværet som kom etter dette, har i stor grad smelteomdannet og nøytralisert disse lagene. Høyt til fjells over ca. 1100 moh kan de likevel fortsatt være virksomme.

Lørdag ble det meldt om ferske skred på østsiden av Blånebba (1320 moh) i Rauma.

Mandag morgen var temperaturen på Mannen (1294 moh) i Rauma -1 °C. På Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes blåste det 19 m/s fra vest.

Fjellvær, 01.03.2021

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv til sterk kuling i indre strøk.

Fjellvær, 02.03.2021

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -3 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS