Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 17.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det er lett å løse ut skred i leheng der vinden laster inn snø. Vær obs på at vinden dreier utover dagen og forhold kan endres fort.

Skredfarevurdering

Et lite påfyll av snø sammen med vind vil bygge ferske flak i enkelte leheng. Vinden ventes både å ta seg opp og dreie utover dagen. Forholdene kan endres fort da lo blir le og det finnes snø tilgjengelig for transport. Der fokksnøflakene er ferske vil de være lette å løse ut, og der de ligger på glatt skare kan de gå overraskende langt. Hvis sola kikker frem og varmer fersk snø vil det kunne gå små til middels store tørre løse skred naturlig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet et velkomment lite påfyll av snø i regionen sammen med vind fra NV sektor som lagt myke fokksnøflak i leheng og stivet opp snøoverflata i lo. Generelt er det tynt snødekke i regionen. Rygger og topper er avblåst, og sydsider har mange plasser solskare under den ferske snøen.

Det var kraftig mildvær i slutten av februar. Dette har dannet tykk bærende skare over dype svake lag under ca 1200moh og lavere til fjells har de blitt helt gjennomfuktet og omdanna til smelteformer. Over 1200moh kan svake lag dypt i snødekket fortsatt være et problem i noen heng.

På lørdag ble det observert et naturlig utløst flakskred i SØ side på Middagstinden.

Det henger store skavler fra mange rygger og egger, fremfor alt mot øst.

Fjellvær, 16.03.2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 17.03.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS