Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 21.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå i terreng der nysnøen har bundet seg i myke flak til nysnøen har stabilisert seg.

Skredfarevurdering

Noe vind og påfyll av nedbør, vil føre til dannelse av ferske nysnøflak, i de ferske nysnøflakene vil det være lett å løse ut skred. Skiftende vindretning vil føre til at flere himmelretninger er utsatt. Nysnøflakene fra i går vil gå mot stabilisering, men det kan fortsatt være lett å løse ut nysnøflak av en enkelt skiløper. Vær spesielt oppmerksom der nysnøflakene er ferske og myke.

Det er et kantkornlag under utvikling høyt i snødekket i regionen. Det er usikkert hvor potent og utbredt dette laget er, men vær oppmerksom dersom du opplever faretegn som skytende sprekker og drønn i snøen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 20. februar 2022

Det har kommet mye snø (10-30cm) de siste dagene. I skogen er snøen løs og ubunden. I fjellet er snøen noen steder vindpåvirket til myke flak, men mange steder er det også mulig å finne løs og ubunden snø.

Det er observert kantkorn i snødekket, i og over siste mildværskare. Grunnet mangel på faretegn og usikker utbredelse er det ikke tatt med som skredproblem nå, men det kan fort være et problem om det har utviklet seg videre.

Søndag ble det observert flere middels store naturlig utløste skred i området rundt Isfjorden.
Det ble lørdag observert flere skred mange steder i regionen, hovedsakelig med skredstørresle middels store og små, både flakskred og løssnøskred ble observert.

Det er observert store skavler i området.

Fjellvær

Søndag 20. februar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. .

Mandag 21. februar 2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra nord. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS