Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 30.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fortsatt mulig å løse ut store skred på utsatte plasser. Unngå leheng med ferske flakdannelser fra de siste dagene. Fare for løssnøskred om sola titter frem.

Skredfarevurdering

De siste dagenes flakdannelser vil gradvis stabilisere seg, og det blir færre steder det er mulig å påvirke flakene fra. Skred kan fortsatt bli store i områder som har fått betydelig nedbør de siste dagene.
Det kan noen steder være glatt underlag etter mildvær og gjenfrysing. Skred kan derfor gå langt.

Perioder med solinnstråling kan gi fare for løssnøskred. Spesielt utsatt er bratt terreng med løs, ubunden snø fra de siste dagene og lune områder der vinden ikke får tak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 29. mars 2022

Natt til tirsdag kom det 10-25 cm tørr nysnø i stort sett hele regionen. På vindutsatte plasser ligger kald nysnø rett på hard overflate mens i lune formasjoner, særlig under 800moh, er det god binding og kramsnø mellom nytt og gammelt snødekke. Det er fortsatt mye snø i fjellet. Områder som i helgen var avblåst eller avsmeltet har nå fått ny tørr snø. Snøgrense er ved havnivå.

Det er foreløpig ikke observert kantkorn, men temperaturgradienten mellom gammel og ny snø er tilstede og kantkorn kan fort utvikle seg ved feks en klarværsnatt.

Fjellvær

Tirsdag 29. mars 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk

Onsdag 30. mars 2022

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -21 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS