Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 20.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og stigende temperatur gir økt fare for våte skred utover dagen. Vær oppmerksom på fare for skavlbrudd. Lavere skredfare på morgenen.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover dagen, etter hvert som sola varmer opp snødekket og synker gjennom natten når snødekket fryser til.

I bratte heng som får soloppvarming vil det være fare for løssnøskred. Middels store skred er mest aktuelt, men i utsatte skredbaner kan skred også bli store.

Det kan fortsatt finnes svakt lag av kantkorn som ikke er smeltet av varmen enda. I solsider ventes problemet bare høyt til fjells, mens det kan finnes lavere der solpåvirkninga er mindre. Det er mulig for skiløpere å påvirke der snødekket er tynt.

Glideskred er uforutsigbare og kan løsne der snødekket ligger på sva. Unngå områder under glidesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom mellom 50 - 100 cm ny snø i fjellet frem til mandag 11. april. Tidvis kraftig vind har lagt mye snø i heng mot øst og sør. Gradvis stigende temperatur siden tirsdag har gjort snøen fuktig eller kram oppover i fjellet. De siste dagene har klare netter gitt gjenfrysing av snødekket.

Klart vær og utstråling i uke 13 utviklet kantkorn og overflaterim rundt et skarelag i flere himmelretninger. Dette ligger nå stedvis begravd som et vedvarende svakt lag. Utbredelsen er usikker.

Det har vært jevnt med skredaktivitet de siste dagene i forbindelse med oppvarming av snødekket. Mest våte løssnøskred.

Observasjoner fra Blånebba i Isfjorden tirsdag forteller at snødekket i skyggesider fortsatt er vinterlig og lagdelt på 1100 moh.

Fjellvær, 19.04.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om formiddagen. -5 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 20.04.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør. -8 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS