Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 22.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren varierer og er lavest på morgenen når snødekket er hardt. Sol og høy temperatur gir fare for våte skred utover dagen. Hold avstand til glidesprekker.

Skredfarevurdering

Snøoverflata er gjenfrosset flere ganger den siste uka og det blir gradvis færre heng der våte skred løsner naturlig. Våte løssnøskred er likevel problemet i solvendte heng, noen få kan fortsatt bli store

Svake lag av kantkorn ventes å være fuktige og ikke utgjøre et skredproblem lengre. Muligheten for flakskred er likevel tilstede feks der vann hoper seg opp over skarelag

Snødekket er mest stabilt om morgenen, men husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom mellom 50 - 100 cm ny snø i fjellet frem til mandag 11. april. Tidvis kraftig vind har lagt mye snø i heng mot øst og sør. Gradvis stigende temperatur siste uka har gjort snøen fuktig og våt oppover i fjellet. Det har vært klare netter og gjenfrysing av snødekket.
Snøgrensa kryper raskt oppover, særlig i sørvendte heng. Fortsatt skiføre fra 200 moh flere steder.

Det ble stedvis dannet kantkorn rundt skarelag før påske i flere himmelretninger og flere skred gikk på kantkorn tidlig i påska. Men etter siste ukes varme er det ikke gjort nye observasjoner av at disse lagene er ustabile.

Det har vært jevnt med skredaktivitet de siste dagene i forbindelse med oppvarming av snødekket. Det har gått flest våte løssnøskred opp i størrelse 3, store.

Mannen (1294 moh) hadde minimumstemperatur på 3 grader natt til torsdag. Klarvær gir likevel utståling slik at snøoverflata fryser til.

Fjellvær, 21.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -8 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -6 °C til 5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS