Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt og hardt snødekke med litt tørrsnø i fjellet. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker. Glideskred kan løsne selv om det blir kaldere.

Skredfarevurdering

Onsdag kommer det kald luft med noe nedbør og det blir vinter igjen over 500moh. En liten vindøkning på kvelden kan danne et og annet ustabilt flak men de vil sannsynligvis være små og få.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker. Det er svært vanskelig å forutsi til hvilket tidspunkt et glideskred vil løsne og det vil ikke være styrende for faregraden i området.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det smelteomvandlede snødekket er frosset igjen fra ca 500moh. Et dryss med nysnø ligger i høyden der bygene traff mandag og tirsdag. I sør og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i nord over ca 800-1000moh ligger det vintersnø under nysnøen.

Det ble stedvis dannet kantkorn rundt skarelag før påske i flere himmelretninger og flere skred gikk på kantkorn tidlig i påska. Men etter siste ukes varme er det ikke gjort nye observasjoner av at disse lagene er ustabile.

Søndag gikk et glideskred nordvendt på Store Venjetind.

Fjellvær, 26.04.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.04.2022

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -14 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør hovedsakelig om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS