Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder. Våte løssnøskred kan løsne der sola får tak i nysnøen. Glideskred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Dersom solen kommer frem kan dette destabilisere fokksnøen og det kan bli lettere å løse ut skred. Der sola får tak kan også løssnøskred løsne av seg selv. Skred vil skli på skare og kan gå langt. Fokksnø i skyggesider har nå stabilisert seg godt, men noen få plasser kan det fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred. Vær obs. på at det kan dannes kantkorn mellom ny og gammel snø. Da kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn. Glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Det er observert kantkorn i overflaten i nord, nordøst og nordvest. Når nysnøen legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Det kan ikke utelukkes at dette finnes i flere himmelretninger. Kantkornet som er dannet før påske er stabilisert de fleste steder.

Det har blitt observert et flertall løssnøskred i nysnøen på fredagen. De fleste på størrelse 1 og 2 men også et som var nærmere størrelse 3.

Fjellvær, 29.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS