Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 01.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær varsom der solen varmer snøen. Fare for ustabile nysnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Dersom solen kommer frem kan dette destabilisere fokksnøen og det kan bli lettere å løse ut skred. Der sola får tak kan det også gå løssnøskred av seg selv. Snøen vil skli på skare og kan gå langt. Kraftig vind fra sørvest på kvelden kan flytte løs snø og danne ferske fokksnøflak i leheng. Vær obs. på at det kan dannes kantkorn mellom ny og gammel snø, eller rundt solskare. Da kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn. Glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Når nysnø legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Det har blitt observert et flertall løssnøskred i nysnøen i løpet av fredagen og lørdagen. De fleste på størrelse 1 til 2 men også noen som nærmer seg størrelse 3.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -13 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS