Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 03.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Hvis solen kommer frem kan det gå naturlig utløste skred. I høyfjellet ligger ustabile fokksnøflak. Hold avstand til sider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Hvis solen kommer frem mellom bygene vil det gå naturlig utløste løssnøskred. Solen kan også destabilisere snøen slik at det blir lettere for en skikjører å løse ut skred. Der det er overskyet, eller i skyggesider vil skredfaren være lavere. Ferske flak i leheng vil sannsynligvis stabilisere seg relativt raskt, men kan fremdeles være lette å løse ut for en skikjører. Vær obs. på at det kan ha blitt dannet kantkorn mellom ny og gammel snø, eller rundt solskare. Hvis dette er blitt snødd ned kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn. Unngå opphold under glidesprekker og hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Søndag gikk et personutløst flakskred i nordøstsiden av Vengetind på rundt 1700 moh. Det har også blitt observert et flertall solutløste skred i løpet av helgen.

Lørdagen og søndagen hadde relativt mye sol, slik at snødekket i solvendte helninger vil være påvirket av dette.

Fjellvær, 02.05.2022

18-20 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til mandag. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 03.05.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS