Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 13.01.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Lite snø og generelt stabile forhold, kun mulig å løse ut skred i enkelte leheng med fokksnø.

Skredfarevurdering

De siste dagenes fokksnøflak vil stabilisere seg gradvis og det er færre steder det er mulig å løse ut skred fra.

Vær oppmerksom på at vinden kan dreie i løpet av dagen og at det på utsatte plasser kan danne seg nye, små flak i nye himmelretninger. Vær spesielt oppmerksom på inngangen til heng med ferske flak og overgangen harde/myke flak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 12. januar 2023

Snødekket er påvirket av høye temperaturer de siste dagene. Snøoverflaten har vært oppvarmet opp mot 1000 moh, men begrenset med regn gjør at lagdeling fortsatt kan finnes, spesielt der snødekket er tykt.
Over tregrensa har det blåst kraftig og det er mange steder harde fokksnøflak. Det er lite snø på rygger, stein er synlig. Noen steder er skaren blåst frem, andre steder fokksnø. Det er snø til havnivå, men betydelig mindre snø enn normalt i fjellet.

Det har vært kantkorndanning rundt skarelag som ble dannet før nyttår opp til ca 800 moh. Laget kan finnes i alle himmelretninger, og kan ligge under harde fokksnøflak som ble dannet fredag. Det er usikkert om laget fortsatt har ugunstige egenskaper etter mildværet.
Det finnes også kantkornet snø ved bakken fra ca. 1000 moh. og oppover.

Fjellvær

Torsdag 12. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 13. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS