Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 10.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snøskredfaren er følsom for vindøkning. Det kan være lett å løse ut skred i fersk, vindtransportert snø, hvertfall om snøen har lagt seg over rim.

Skredfarevurdering

Det ligger mye løs snø i terrenget, og snøskredfaren er svært følsom for om og når vinden øker. Der det blir en del vind, vil det legge seg opp ferske flak av fokksnø i leområder. Det vil være lett å løse ut skred i den vindtransporterte snøen. Hvor store skred det blir avhenger av hvor mye snø som binder seg til flak.

Skredet som gikk på Klauva i Isfjorden indikerer at det kan ligge et lag av nedføyket rim høyt i snødekket. Dette er nok mest utbredt i nord- og vestvendt terreng der rimkrystallene lå på hard overflate før snøfallet natt til onsdag. I disse områdene bør du være obs på at det stedvis kan være svært lett å løse ut skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 9. mars 2023

Det ligger en god del tørr, løs snø i snøoverflaten både i skogen og på fjellet. Observasjoner fra Isfjorden onsdag morgen viste at det natt til onsdag hadde kommet nye 30 cm snø ved havnivå. Total snødybde her er 40-60 cm, i fjellet er det betydelig mer snø særlig i sør- og østvendte terrengformasjoner.
Torsdag morgen viste observasjoner fra Isfjorden at snøen fremdeles var løs og ubunden, og at det lå mye snø på trærne helt opp til tregrensen.

I overgangen mellom gammel og ny snø, mellom noen skarelag som er i ferd med å smuldre opp, er det observert kantkorn. Utbredelsen er usikker, men mellom 600 og ihvertfall opp til 900 moh er antydet i observasjoner.

Torsdag er det meldt inn et naturlig utløst skred på vestsiden av Klauva. Det kan ha gått på et lag av nedføyket overflaterim.

Tirsdag og onsdag er det observert noen små, naturlig utløste løssnøskred mellom Blånebba og Holstind og naturlige utløste, middels store løssnøskred fra Store hesten og Snortungen.

Fjellvær

Torsdag 9. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -21 °C til -12 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende vindretning.

Fredag 10. mars 2023

3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -24 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Om kvelden bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS