Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er svært vanskelig å forutse hvor en kan løse ut skred. Ellers synkende skredfare med synkende temperatur.

Skredfarevurdering

Fuktighet i snødekke fra tidligere kan gjøre det lett å løse ut store skred enkelte steder på vedvarende svakt lag, selv om sannsynligheten er synkende. Det er svært vanskelig å forutse hvor dette kan skje. Vær forsiktig på overganger fra tynt til tykt snødekke. Generelt minker skredfaren når temperaturen synker og snødekket fryser til.

I de høyeste fjellområdene kan en løse ut skred i eldre fokksnøflak. Det skal snø litt men med lite vind kan snøen bli liggende løs og ubundet mange steder.Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig opp til 800 moh. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Søndag viser tester at kantkorn under /rundt skare har god evne til bruddforplanting. utbredelsen av laget er usikker. Det ligger dypt de fleste steder og treffer man så blir skred store. De store skredene på Vistdalsheia og Grønntind i Innfjorden er tydelige tegn på dette.

Skred over skitrekket i Skorgedalen gikk også på kantkorn.

Søndag ettermiddag regner det til over 1000moh.

Fjellvær, 19.03.2023

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

10-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS