Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er svært vanskelig å forutse hvor en kan løse ut skred. Ellers synkende skredfare med synkende temperatur.

Skredfarevurdering

Skredfaren minker når temperaturen synker og snødekket fryser til. Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt i fjellet og kan gi store skred noen få steder. Det vil likevel være færre heng hvor en kan påvirke disse lagene nå.

Mandag kom det litt nedbør som snø og det har vært lite vind.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig opp til 800 moh. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Søndag viser tester at kantkorn under /rundt skare har god evne til bruddforplanting. utbredelsen av laget er usikker. Det ligger dypt de fleste steder og treffer man så blir skred store. De store skredene på Vistdalsheia og Grønntind i Innfjorden er tydelige tegn på dette.

Skred over skitrekket i Skorgedalen gikk også på kantkorn.

Drønn i snøen ved Blånebba mandag.

Fjellvær, 20.03.2023

10-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 21.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -14 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS