Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 22.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Temperaturen stiger og det kan bli lettere å løse ut skred på svakt lag av kantkorn. Vindøkning på kvelden gir et fokksnøproblem i høyden.

Skredfarevurdering

Temperaturen stiger. Det blir vått høyt opp og det kan gå ett og annet løssnøskred i svært bratt terreng.

Vedvarende svake lag er til stede og det blir lettere å påvirke når temperaturen stiger og snødekket mykner. Det er likevel få steder en kan påvirke dette laget. Vær forsiktig på mykt snødekke og i overganger fra tynt til tykt snødekke.

Det skal snø litt og på kvelden tar vinden seg opp. I fjellet kan det være lett å løse ut skred der vinden pakker snøen.





Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. mars 2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig opp til 800 moh. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Observasjoner tirsdag viser at kantkornlaget begynner å rundes på 700moh. Utbredelsen av laget er usikker. Det ligger dypt de fleste steder og treffer man så blir skred store. De store skredene på Vistdalsheia og Grønntind i Innfjorden er tydelige tegn på dette.

Drønn i snøen ved Blånebba mandag.

Fjellvær

Tirsdag 21. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -14 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Onsdag 22. mars 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør på ytre strøk

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS