Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 31.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vanskelige forhold med stor usikkerhet! Det finnes vedvarende svake lag under nysnøen. Økende fare for løssnøskred på grunn av sol utover dagen.

Skredfarevurdering

Vær svært forsiktig i leområder hvor nysnøen har bundet seg til flak. Her vil det være lett å løse ut skred. Hvis dere ser at vinden flytter snøen og danner ferske flak anbefales det å unngå bratt terreng på disse stedene.
Skredfaren begrenses av at skred ikke forventes å bli store. Unngå steder der også mindre skred kan få store konsekvenser.

Særlig nordvendte leområder virker å være utsatt, men ha som utgangspunkt at det er mulig å løse ut skred i alle himmelretninger. Det er stedvis mulig å løse ut skred på avstand (fjernutløsning). Vær oppmerksom på skytende sprekker eller drønn, det er tydelige tegn på ustabil snø.

Når sola blir sterk utover dagen kan det være lett å løse ut skred i bratte sørhelninger.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. mars 2023

Det ligger fortsatt en del løs snø i terrenget, særlig i vindskjermede formasjoner. Tirsdag var det en del vind fra Ø/SØ som flyttet snø lokalt. Snøoverflaten er derfor delvis vindpåvirket, mest myke flak. Generelt ligger den løse eller myke snøen oppå bærende skare eller hard fokksnø. I bratte sørsider har solen dannet skarelag og noen steder våte løssnøskred.

Det er observert kantkorn rundt skare høyt i snødekket. Kantkorn finnes mange steder, men flakene er mer sjeldne. Der snøen over kantkornet er ubundet er det ikke noe skredproblem. Men der snøen oppå kantkornet består av bundet snø kan det være svært lett å løse ut skred.

Observasjoner fra tidlig i uka viser at kantkornlaget dypt i snødekket er avrundet opp til i hvert fall 800 moh. Det er også dekket av stedvis store og tykke fokksnøflak og et lite sannsynlig skredproblem i øyeblikket.

Det har vært to skredhendelser i Romsdalen med folk involvert i bratt eller svært bratt terreng. Tirsdag på Store Vengetind, nordflanken. Onsdag i nordvent terreng på Norafjellet i Romsdalen. Det er uvisst hvilket svakt lag skredene løsnet på men kantkorn er mistenkt.

Fjellvær

Torsdag 30. mars 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordøst. -18 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 31. mars 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -17 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS