Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 02.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø i skyggesider! Økende fare for løssnøskred på grunn av sol utover dagen.

Skredfarevurdering

Vær forsiktig i leområder dersom det ligger ferske flak. Disse kan ligge oppå svake lag av kantkorn. Problemet med kantkorn anses nå størst i fjellsider som fått lite sol. Faregraden holdes nede av at skred ikke forventes å bli store. Vær derfor obs. på steder der også mindre skred kan få store konsekvenser. Vær oppmerksom på skytende sprekker eller drønn, det er tydelige tegn på ustabil snø.

Når sola tar utover dagen kan det være lett å løse ut skred i bratt solvendt terreng. Det kan også gå naturlig utløste skred og enkelte glideskred. Glideskred kan bli store. Timing er viktig for å få godt skiføre og lav skredfare. Unngå ferdsel i bratt terreng i sør og vest seint på dagen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. april 2023

Solen har nå tatt godt i mange heng fra SØ-S-V. Rett sør og sørvest er snødekket grovkornet ned til øverste skarelag. I formasjoner som ikke fått sol består snødekket av løs snø som har tørket ut. Flott skiføre.
I lavere deler av skogen begynner snødekket å bli smelteomvandlet. Men fortsatt kalde temperaturer gjør at alle plasser som ikke får sol fortsatt har kald vintersnø.

Kaldt klart vær den siste tiden har gitt god grogrunn for kantkorn rundt skarelag. Skred kan løses ut der det er dannet ferske flak over kantkorn. I sørvendt terreng har solen omdannet snødekket og her er de grunne kantkornlagene er ikke så stort problem lenger.

Observasjoner fra tidlig i uka viser at kantkornlaget dypt i snødekket er avrundet opp til i hvert fall 800 moh. Det er også dekket av stedvis store og tykke fokksnøflak og et lite sannsynlig skredproblem i øyeblikket.

Fjellvær

Lørdag 1. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om formiddagen. -15 °C til -3 °C på 1400 moh. Klarvær. Fra om ettermiddagen skiftende vindretning.

Søndag 2. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -17 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS