Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 14.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Det finnes også svake lag dypt i snødekket, men de er vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Der snøoverflaten er våt, vil det være lett og løse ut løssnøskred i for en skiløper. Med overskyet vær kan det bli begrenset nattefrost, og dette problemet vil bli aktuelt så fort sola kommer frem.

Fokksnøflakene i fjellet har stort sett stabilisert seg. Det kan finnes enkelte lommer i høyt til fjells i nordvendt terreng der de ligger på kantkorn, og her kan de fortsatt være mulig å løse ut.

Ved høye temperaturer om våren øker faren for glideskred og skavlbrudd. Vær forsiktig ved skavler og under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 13. april 2023

Snødekket varierer mye med høyde og himmelretning. Solen har nå tatt godt i mange heng. Rett sør og sørvest er snødekket grovkornet ned til øverste skarelag i bratt terreng. I formasjoner som ikke har fått sol eller varm vind består snødekket av overflatekantkorn eller fokksnøflak av varierende hardhet. Noen steder er det avblåst til gammel skare. Det er store variasjoner i hvor vindpåvirket overflaten er.
I lavereliggende terreng er snødekket smelteomvandlet.

Kaldt klart vær i Påske var en god grobunn for kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Disse er sannsynligvis bare til stede i skjermete skyggeformasjoner høyt til fjells.
Det ligger også kantkorn dypere i snødekket som er svært vanskelig å påvirke.

Snøoverflaten var kram helt opp mot 1200moh på onsdagen, selv i skyggesider.

Fjellvær

Torsdag 13. april 2023

0 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh. Stiv kuling fra sørøst. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 14. april 2023

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis sterk kuling i indre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS