Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 03.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i indre deler av regionen.

Skredfarevurdering

Kuling kan fortsatt gi noe snøtransport på vindutsatte steder, men det er lite snø tilgjengelig etter flere dager med vind fra samme retning. Eventuelle nye fokksnøflak vil være små og tynne, men kan påvirkes og gi skred i noen få heng.

Vær obs på at det over ca 1000 moh og særlig i indre deler av regionen (Verma/Bjorli) kan være mulig å løse ut skred dypere i snødekket i vedvarende svake lag. Fravær av faretegn som drønn og sprekker i snøen betyr ikke at det er trygt. Alle himmelretninger er utsatt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. januar 2024

Snøoverflata er vindpåvirka etter flere runder med kuling fra SØ den siste uka. Fokksnøflak er stort sett harde og bærende og på vindutsatte steder er det avblåst ned på skare flere steder.

I skjermede områder og i skogen er det fortsatt mulig å finne myk snø.

I jula kom det lokalt over 50 cm nysnø fra N og V ned til havnivå.

I fjellet er det eldre såle som er smelteomdannet og hard under 1000 moh.

I indre deler av regionen er det observert vedvarende svake lag rundt mildværsskaren (fra 16.12). Det er observert drønn i tregrensa ved Rånåkollen og Verma som tyder på at svake lag kan være aktive senest tirsdag.

Før mildværet midt i desember var det relativt stor utbredelse av kantkorn i det gamle snødekket. Både rundt skarelag og mot bakken. Mildvær og regn har nøytralisert de gamle vedvarende svake lagene opp mot minst 1000 moh.

Det ble observert to str. 2 naturlig utløst flakskred i sørsida på Sjøvdøla og Hoemtinden søndag.

Fjellvær

Tirsdag 2. januar 2024

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -20 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. januar 2024

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -21 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS