Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 08.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold der det har kommet mest snø de siste dagene. Unngå leområder med fersk fokksnø. Fare for våte skred om sola tar tak.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind fra SV vil gi små ustabile fokksnøflak i leheng som kan være lett å løse ut. Eldre fokksnø stabiliseres, men i de områdene som har fått mest nysnø de siste dagene kan store skred fortsatt løses ut av skiløper. Det er lokale forskjeller i hvor mye nysnø som har kommet, mest nord i regionen, og skredfaren er høyest her.

Om sola titter frem kan det gå en del naturlig utløste våte skred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 7. april 2021

Snøoverflaten preges av myk og hard fokksnø der vinden har tatt. i skjermet terreng kan det ligge mye løs snø. Det gamle snødekket er tynt opp til ca 400 moh og bester av våt grovkornet snø. Over 400 moh er det greit med snø. Det har stedvis kommet mye snø de siste dagene, mange som er fraktet inn i leheng med vind fra V-N.

Det har gått flere naturlig utløste skred de siste dagene. På Senja har et skred gått på vei, sannsynligvis fra leheng i Litjemoa med ukjent løsnehøyde. Det har også gått store-svært store skred fra Løksetind med ukjent løsnehøyde og Middagsfjellet i Gratangen.

De siste dagene har det lokalt kommet 20-25 cm nysnø i døgnet med periodevis kraftig vind. Det er store lokale forskjeller i nysnømengde.

Fjellvær

Onsdag 7. april 2021

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 700 moh.

Torsdag 8. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS