Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 28.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det holder på å danne seg kantkorn høyt i snøen som det kan være lett å løse ut skred i enkelte steder.

Skredfarevurdering

Sør i regionen, der det kom mest nedbør på søndag, kan det fremdeles være lett å løse ut skred i fokksnøflakene, men kraftig vind det siste døgnet har gjort fokksnøflakene hardere.

Vær ekstra oppmerksom på at det kan være lommer med vedvarende svake lag av kantkorn under fokksnøen. Utbredelsen av dette problemet er svært usikkert, men ser og hører du faretegn som skytende sprekker og drønnelyder, er det tegn på at laget er tilstede.

Om solen blir sterk nok, kan det være at den klarer å løse ut et og annet skred i bratt terreng, men det er nok i utgangspunktet lite løs snø for solen å fukte opp.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 27. mars 2022

Kraftig vind har flyttet snø over i leområder. Før vinden dreide på søndag var nordvendt terreng avblåst ned til mildværsskaren, mens det lå fokksnø i områder som lå i le for den kraftige nordavinden. Vind fra sørøst og påfyll av snø søndag vil gi ferske fokksnøflak også i nordvendt terreng.

Under fokksnøen fra helgen består snødekket i hovedsak av relativt hard, kompakt og smelteomvandlet snø, men høyt til fjells kan det hende at det er noe tørrere snø i det gamle snødekket.

Mellom den fuktige og tørre snøen er det observasjoner på oppbyggende omvandling og at det er i ferd med å danne seg et vedvarende svakt lag av kantkorn. Foreløpige observasjoner tyder på at utbredelsen er begrenset til der det la seg tørre fokksnøflak over den våte snøen onsdag i sist uke (øst- og sørvendte leområder mellom 500 og 1000 moh).

Gamle vedvarende svake lag er trolig smeltet vekk eller låst under massive is- og skarelag.

På Skolpan på Senja er det søndag observert et middels stort, naturlig utløst flakskred.

Fjellvær

Søndag 27. mars 2022

3 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 28. mars 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst, endring til bris fra nord om formiddagen. -13 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS