Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT TIRSDAG KL. 09.

Det har lokalt kommet mye nysnø under natt til tirsdag, spesielt i sørlig del av regionen. Snøbyger fortsetter gjennom dagen og med sterk vind vil det dannes ustabile fokksnøflak i noen leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, særlig mens været står på. I de deler av regionen med mindre nysnø og roligere vind vil skredfaren holde seg på FG2 moderat.

Det finnes stedvis en svake lag av kantkorn rundt skarelag. Det er stor grad av usikkerhet knyttet til hvorvidt det utgjør et aktiv skredproblem i regionen men det er trolig mest relevant i østlig del av regionen. Utvis varsomhet i område med tynt snødekke hvor laget kan potensielt være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 21.03.2023

Over skoggrensen kan snøoverflate være preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger ventes å være størst i leområde vendt mot vest.

Under skoggrensen og i vindskjermet formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, men observasjoner fra nabo regioner tyder på at laget kan påvirkes der snødekke er tynt.

Fjellvær, 20.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Fjellvær, 21.03.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS