Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 17.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vind fra sørøst vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng. Vær forsiktig i områder med vindpåvirket snøoverflate. Her kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt vind fra sørøstlig retning gir snøtransport inn i nordvestlig terreng. Det kan være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. I de områdene det samles mest snø kan det også løsne enkelte skred av seg selv.

Stedvis er det observert små kantkorn i overgangen melom våt og tørr snø. Med kaldt vær er det gode forhold for videre utvikling av dette laget. Følg godt med på dette de neste dagene.

Det er også observert et drønn som tyder på at det kan være mulig å påvirke et svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Problemet er mest relevant i indre deler av regionen der mildværet forrige uke i mindre grad har påvirket det gamle snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. januar 2024

En regnskyll i starten av forrige uke fuktet snødekket høyt til fjells og dannet et hardt skarelag. Det er trolig kun de høyeste fjelltoppene i indre strøk av regionen som ikke ble påvirket av mildværet.

Mot slutten av uken kom det påfyll med 10-30 cm nysnø. Vind fra østlig retning har flyttet på snøen og det ligger fokksnø med varierende hardhet der vinden har tatt tak. I vindskjermet terreng er snøen løs og søndag meldes det om meget bra skiføre.

Søndag er det observert et drønn i indre deler av regionen mot Bardufoss, trolig på svakt lag av kantkorn. Det virker ikke å være relevant i ytre deler av regionen.

I forrige uke ble det observert begynnende kantkorn i overgangen mellom tørr og våt snø. Med kaldt vær er det gode forhold for videre utvikling av laget.

Tirsdag gikk det et skred over FV 7886 på Senja.

Fjellvær

Tirsdag 16. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -25 °C til -13 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 17. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -25 °C til -13 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS