Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 19.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.
  • Størst fare fra mandag ettermiddag

Skredfarevurdering

Mest nedbør og vind er forventet på Senja, hvor det antas at det vil dannes ustabile fokksnøflak som kan bli store nok til å utgjøre en fare. Naturlig utløste skred kan også forekomme. Skredfaren vil dermed være betydelig.

På fastlandet og i de sørlige delene av regionen rundt Harstad forventes skredfaren å være mindre på mandag. Her kan det likevel dannes ustabile fokksnøflak under perioder med kraftig vind, men problemet vil ikke være like utbredt.

I høyden og på fastlandet kan det også ha dannet seg svake lag dypere i snødekket. Det er viktig å holde avstand fra skredterreng dersom du observerer faretegn som skytende sprekker eller hører drønn i snøen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. februar 2024

Snødekket bærer fortsatt preg av perioden med kraftig vind fra SØ som fant sted for en uke siden, med betydelig oppsamling av snø i sektorene fra vest til nordøst. Siden fredag har det kommet 5-20 cm nysnø med vind fra NV, som nå for det meste ligger løst på overflaten. Under nysnølaget finnes det fokksnøflak av varierende hardhet samt skarelag.

I bunnen av snødekket finnes det en solid mildværspakke som stammer fra mildværsperioden i slutten av januar. Det har blitt observert lag av kantkorn i overgangen mellom den gamle, smelteomvandlede snøpakken og fokksnøen. Per nå utgjør dette imidlertid ikke et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Søndag 18. februar 2024

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 19. februar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør på Senja. Periodevis liten kuling i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS