Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten mandag 06.04.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt. Skredene kan bli store.

Skredfarevurdering

Det vil danne seg ferske fokksnøflak over tregrensen når vinden øker og dreier på mandag. Tilgjengelig løs snø vil fraktes i leformasjoner over tregrensen og danne flak som kan være lette å løse ut. Disse kan være store.
Eldre fokksnøflak ventes å ha stabilisert seg. På grunn av et lag av kantkornlag dypere i snødekket kan det fortsatt forekomme store skred ved stor tilleggsbelastning.

Med stigende temperatur utover dagen kan det forekomme noen naturlig utløste løssnøskred i bratt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. april 2020

Det ligger nå mye løs snø i terrenget og er tilgjengelig for vindtransport. På grunn av bygevær er det stor variasjon i hvor mye snø som kom i regionen. Under nysnøen ligger det vindpåvirket snø av ulik hardhet. På de mest vindutsatte plasser er det avblåst til gammelt skarelag eller til bakken. Under 600 moh er snøoverflaten mindre vindpåvirket og fuktig der solen har tittet fram.

Det er flere kantkornlag i snødekket. Kantkorn har blitt større og mer tydelig de siste dager, men ligger under bærende lag. Flere store naturlig utløste skred i regionen siste dager minner om at dette er et aktivt lag.

Før helgen ble det observert flere naturlig utløste store skred som mest sannsynlig har løsnet grunn brudd i vedvarende svakt lag nede i snødekket.

Fjellvær

Søndag 5. april 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 6. april 2020

4-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS