Snøskredvarsel for region Salten mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke er observert i naboregionen og det er grunn til å tro at det også er tilstede i Salten. I enkelte områder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Det ligger en del løs ubunden snø i fjellet fra snøbyger de siste dagene. Dreiende vindretning i dag kan gi fokksnø i vestvendte leområder høyt til fjells. Dette er avhengig av vindstyrke og hvor det finnes mest løssnø tilgjengelig for vindtransport. Temperaturstigning og solinnstråling gjør at våte skred kan løsne av seg selv. Mest løssnøskred men enkelte våte flakskred kan ikke utelukkes.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Bygevær det siste uke har gitt store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Natt til søndag kom det 10cm nysnø ned til havnivå under relativt rolige vindforhold. Mildvær og regn tidligere i april har ført til smelteomvandling av det gamle snødekke høyt til fjells.

Det finnes observasjoner fra naboregion om et nyutviklet lag med kantkorn høyt i snødekke ovenfor ca. 600moh. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i Salten. Dypere i snødekke finnes et gammelt vedvarende svakt lag av kantkorn, særlig mot de høyest fjelltoppene i indrestrøk. Dette lag ligger godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men det kan aktiveres ut på våren når/hvis det blir varmere og bindingene i de overliggende lagene svekkes.

På søndag ettermiddag er det meldt inn en små skred i nordvendt renne formasjon ved Børvasstindan, utløst av skikjørere. Det svake lag var inn i dagsferske fokksnø.

På søndag formiddag er det pågående snøbyger til havnivå nær Fauske.

Fjellvær, 02.05.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -17 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS