Snøskredvarsel for region Salten onsdag 05.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområde der det har samla seg fersk fokksnø. Fare for våte, naturlige utløste skred i bratte sider hvor sola får tak. Skavelbrekk kan forekomme

Skredfarevurdering

Kraftig vind tirsdag kveld kan ha ført til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Det forventes mest snøtransport i de deler av regionen hvor det kom mest snø forrige uke. Fokksnøflak vil hovedsakelig finnes i vest- og nordvendt terreng i høyden, hvor snødekket er kaldere. Solinnstråling gjør at våte skred kan løsne av seg selv. Våte flakskred og skavelbrekk kan forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet på dagen. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet. Det kan finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i regionen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten har store variasjoner avhengig av høyder, himmelretning og tid på døgnet. Over ca. 600 moh finnes tørr, myk fokksnø, mens i solsider kan snødekket være mer preget av sol. Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

I høyden er det er observert kantkorn i overgangen mellom skare og nysnø. Dette ligger under snøen som kom forrige uke. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet over 800moh er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Søndag gikk det et personutløst, middels stort skred ved Åselitindan. Sola har de siste dagene ført til litt skredaktivitet av våte løssnøskred i solsider.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -14 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS