Snøskredvarsel for region Salten fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Soloppvarming av snøoverflata kan gi våte skred og skavelbrudd. Vinterlige forhold i høyden med tilstedeværelse av vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Perioder med solinnstråling kan føre til våte løssnøskred i bratte solsider. Våte flakskred og skavelbrudd kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye sola får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet. Selv om det nå er seint på sesongen, er det fortsatt vinterlig lagdeling i fjellet. Under snøen som kom forrige uke, kan det finnes et vedvarende svakt lag i overgangen mellom gammel skare og fokksnø. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er noe usikkert, men der laget finnes, tar stabiliseringsprosessen lang tid.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten har store variasjoner avhengig av høyde, himmelretning og tid på døgnet. Over ca. 500 moh er snødekket tørrere og fokksnø preger overflaten, mens i solsider kan overflaten være mer solpåvirket. Vestre del av regionen fikk mer snø forrige uke enn indre strøk.

I høyden er det er observert kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø fra forrige uke. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. Hvor dette laget er begravd, og fortsatt intakt, kan variere med himmelretning og høyde. I høyfjellet over 800moh kan det fortsatt være vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Over skoggrense er den gamle snøpakken i S og V smelteomvandlet og frosset opp til fjelltopphøyde. I Ø og N er det bare deler av den gamle snøpakken som er smelteomvandlet.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -16 °C til -1 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -17 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS