Snøskredvarsel for region Salten mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og varme vil svekke snødekket og vi venter naturlig utløste skred i nysnøen. Stigende temperaturer kan også svekke vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen: Når solen titter frem allerede fra morgenen av og med stigende temperaturer vil det gå naturlig utløste våte skred i nysnøen fra helgen. De fleste heng der det ligger nysnø er utsatt. Om varmen og fuktigheten trenger ned i til vedvarende svake lag, kan det løsne større skred. Utbredelsen av vedvarende svake lag er usikkert og kan variere med himmelretning og høyde.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snø og vind i helgen har lagt igjen vindtransportert snø av varierende hardhet i leområder over 350 moh. Vind fra N har lagt igjen snø i sørvendte leområder før vinden dreide fra V utover lørdag og lastet inn snø i østvendte leområder. Den nyeste fokksnøen har lagt seg over en hard og smelteomvandlet overflate der overflaten tidligere har vært påvirket av mildvær og sol, men på mindre solutsatte steder ligger den ferske fokksnøen over fokksnø fra tidligere i uken.

Høyt i snødekket ligger det et kantkornlag over skare. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder, og det varierer hvor lett det er å påvirke. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 09.05.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -8 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS