Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Stabiliteten i snøen blir dårligere når snødekket blir vått og mykt. Unngå utløps- og utløsningsområder for våte snøskred og områder under glidesprekker.

Skredfarevurdering

Etter hvert som varmen og regnet trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større skred av seg selv, men det er foreløpig usikkert om/når dette vil skje. Mindre, våte løssnøskred kan løsne av seg selv i alle himmelretninger når regnet og de milde temperaturene svekker snødekket. Faren for glideskred og skavlebrudd øker når snødekket svekkes.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Opp til litt over skoggrensen er snødekket fuktig, mens det er et mer tørt og vinterlig snødekket i fjellet. Fokksnøflak fra helgen er i ferd med å stabilisere seg. I de delene av regionen der solen har kommet frem på mandag, vil snøoverflaten fuktes opp. Netter med nattefrost gjør at det fuktige snødekket fryser til igjen.

Høyt i snødekket ligger det et kantkornlag over skare. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder, og det varierer hvor lett det er å påvirke. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke. En observasjon fra indre strøk viser at det kan ligge et massivt lag av begerkrystaller i bunn av snødekket.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -8 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS