Snøskredvarsel for region Salten onsdag 12.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Soloppvarming av snøoverflaten gir økende risiko for våte løssnø-og flakskred. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Raskt stigende temperatur og sol utover dagen vil svekke snødekket ytterligere. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større skred av seg selv. Faren for glideskred og skavlebrudd øker når snødekket svekkes

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Milde dagtemperaturer, tidvis sol og nedbør som regn har fuktet opp snøoverflaten nesten til fjelltopphøyde. I skyggefulle partier over ca 600 moh kan det være tørr snø under den fuktige overflaten. Lavere enn 600 moh er snødekket gjennomfuktet i solutsatte fjellsider.

Høyt i snødekket ligger det et kantkornlag over skare. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder, og det varierer hvor lett det er å påvirke. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke. Flere observasjoner fra indre strøk viser at det kan ligge lag av begerkrystaller og/eller mindre utviklede kantkorn i bunn av snødekket.

Fjellvær, 11.05.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS