Snøskredvarsel for region Salten fredag 14.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket er fremdeles vått og ustabilt, og når vedvarende svake lag blir fuktige kan det gå store skred. Vær obs på faren for våte flakskred og glideskred.

Skredfarevurdering

Det er mildt i fjellet hele døgnet og litt nedbør som regn opprettholder faren for våte skred, som enten kan løsne av seg selv eller være lett å løse ut for en skikjører. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større, våte flakskred. Faren for glideskred og skavlbrudd øker med vedvarende mildvær.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Varmt vær, tidvis sol og nedbør som regn har fuktet opp snøoverflaten nesten til fjelltopphøyde. I skyggefulle partier høyt til fjells kan det være tørr snø under den fuktige overflaten, men generelt begynner snøen å bli våt og smelteomvandlet og uten lagdeling i flere eksposisjoner og høydenivåer. Generelt er det mest snø i østvendte leområder.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket som er i ferd med å fuktes opp i øst-, sør og vestvendte heng. I nord og nordøstvendte fjellsider kan dette laget fremdeles være tørt. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Flere observasjoner fra indre strøk viser at det kan ligge lag av begerkrystaller og/eller mindre utviklede kantkorn i bunn av snødekket.

Fjellvær, 13.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. 0 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 14.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS