Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten søndag 02.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil øke i takt med sterk vind og snøfall. Det vil være lett å løse ut flakskred i fersk fokksnø og enkelte naturlig utløste skred forventes.

Vær oppmerksom på at fokksnø kan legge seg oppå et vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn enkelte steder. Dette skredproblemet har usikker utbredelse.

I kystnære strøk vil regnvær og stigende temperatur utover ettermiddagen svekke bindingene i nysnøen. Her ventes det noen naturlig utløste våte løssnøskred.

Vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men ekstra last fra fokksnøen kan noen steder svekket stabiliteten til laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 01.01.2022

Snøbyger og vind forrige helg har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanket.

I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det 10-20 cm løs snø.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Over 500 moh er det stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare.

På søndag er det observert godt utviklede rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget. Dette kan ha blitt nedsnødd på mandag der det kom nedbør uten særlig vind. Det er imidlertid bare noen få centimeter med nysnø oppå, og dermed ventes det ikke å utgjøre et skredproblem.

På onsdag gikk det en lite personutløst flakskred på sørsiden av Mjeldefjellet. Det svake laget var nedføyket overflaterim.

Fjellvær, 01.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden sørøst liten kuling i utsatte områder.

Fjellvær, 02.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sterk sterk kuling i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS