Snøskredvarsel for region Salten lørdag 29.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind skaper fokksnøflak i leområder som det kan være lett å løse ut skred i.

Skredfarevurdering

Kuling fra stikk motsatt retning fra dagen før vil føre til at det dannes ferske flak av vindtransportert snø i flere leområder. Noen steder kan det være lett for en skikjører å løse ut middels store skred i den ferske, vindtransporterte snøen. Vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, og trolig må du høyere enn 700-800 moh for at de skal være et problem.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøen er svært ujevnt fordelt. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet. Det er mye løs snø tilgjengelig for vinden både over og under skoggrensen. Det gamle snødekket er gjennomfuktet, og mange steder er det et markant skille mellom den nye, tørre snøen fra denne uken og det gamle, fuktige snødekket.

Opp til 550 moh er det bekreftet at mildværet sist søndag har fuktet opp vedvarende svake lag. Over dette er tilstanden til de vedvarende svake lagene ukjent, men i naboregionen, Svartisen, er det bekreftet at vedvarende svake lag av kantkorn er nøytralisert under 750 moh.

Fjellvær, 28.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS