Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 12.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Tidlig på dagen vil vind på høyfjellet transportere snø inn i leformasjoner og danne fokksnøflak som er lett å løse ut som skikjørere. Unngå område hvor du ser fersk vindtransportert snø og husk at de stedene hvor snøen er myk, er det lettere å påvirke svake lag dypere i snøen som fører til at snøskredet løsner.

Det finnes også et vedvarende svakt lag med kantkorn høyt i snødekket. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av dette laget og hvorvidt det vil tåle den ekstra belastningen som den ferske fokksnøen påfører. Hvis den våkner til liv vil det være mulig med fjernutløsning av skred som kan bli overraskende store. Vær særskilt obs på faretegn som drønnelyder og skytende sprekker som tyder på at dette lag er aktivt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 11. februar 2022

Snødekket er svært variert i regionen. Under skoggrensa er det tørr løssnø på en fast såle. Fra tregrensa og oppover er det mye fokksnø av vekslende hardhet. Fokksnøen ligger samlet i mange forskjellige himmelretninger. Mer vindutsatte steder er avblåst til gammel skare, eller har bare et tynt snødekke med kort vei ned til underliggende kantkorn/begerkrystaller.

Det er observert et nytt vedvarende svakt lag av kantkorn over mildværsskare fra 23. januar. Laget har tidligere vist god evne til bruddforplantning, men det er få observasjoner som fortelle oss hvordan det har utviklet seg i de siste dagene.

Det finnes også gamle vedvarende svake lag dypere i snødekket, men det skal mye til for å klare å påvirke dette.

På fredag ble det observert noen naturlig utløste flaksskred i sørøst vendt leheng i nærheten av Kvalhornet.

Fjellvær

Fredag 11. februar 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 12. februar 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS