Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten søndag 13.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme der hvor pålagring er størst.

Skredfarevurdering

På de mest utsatte områder vil kraftig vind kunne flytte mye snø inn i leheng på kort tid. Denne økte belastningen vil kunne føre til naturlig utløste flakskred enkelte steder. Det vil også være lett for en skikjører å løse ut flak, spesielt der flakene er tynne eller myke.

Det finnes også et vedvarende svakt lag rundt et skarelag fra mildvær i januar. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av dette laget og hvorvidt det vil tåle den ekstra belastningen som dagens ferske fokksnøen påfører. Hvis den våkner til liv vil det være mulig med fjernutløsning av skred som kan bli overraskende store. Vær særskilt obs på faretegn som drønnelyder og skytende sprekker som tyder på at dette lag er aktivt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. februar 2022

Det har kommet svært mye snø de siste dagene, noen steder over en halv meter i kombinasjon med kraftig vind fra vestlig retning. I lavlandet ligger det generelt jevnt fordelt i terrenget. Fra skoggrensen og oppover er overflaten mer vindpreget og utsatte steder er avblåst til skare.

Det er observert et nytt vedvarende svakt lag av kantkorn over mildværsskare fra 23. januar. Laget har tidligere vist god evne til bruddforplantning, men det er få observasjoner som fortelle oss hvordan det har utviklet seg i de siste dagene.

Det finnes også gamle vedvarende svake lag ned ved bakkent, men det skal mye til for å klare å påvirke dette.

På fredag ble det observert flere naturlig utløste flaksskred i sørøst vendt leheng i nærheten av Kvalhornet.

Fjellvær

Lørdag 12. februar 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 13. februar 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS