Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 15.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning utover dagen gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover ettermiddagen når en vindøkning og -dreining gir vinden nye henteområder for løssnø. Dette vil gi ferske flak med ustabil fokksnø i leområder mot vest. Skredfaren styres i stor grad av mengde løssnø i terrenget, noe som varierer mye innad i regionen etter bygevær forrige uke. I de områdene som har lite løssnø i terrenget er skredfaren mindre.

Det finnes et vedvarende svakt lag rundt et skarelag fra mildvær i januar. Det er usikkert hvorvidt dette laget kan påvirkes av skikjører etter stor pålagring av fokksnø forrige uke. Trolig tåler laget generelt stor tilleggsbelastning, men lokalt kan det finnes plasser der laget er lettere å påvirke. Her kan det være mulig med fjernutløsning av skred som kan bli overraskende store. Vær særskilt obs på faretegn som drønnelyder og skytende sprekker som tyder på at dette laget er aktivt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 14. februar 2022

I slutten av forrige uke kom det svært mye snø, noen steder over en halv meter i kombinasjon med kraftig vind fra vestlig retning. I lavlandet ligger snøen generelt jevnt fordelt i terrenget. Fra skoggrensen og oppover er overflaten mer vindpreget og utsatte steder er avblåst til skare.

Det er observert vedvarende svakt lag av kantkorn over mildværsskare fra 23. januar. Laget har tidligere vist god evne til bruddforplantning, men det er få observasjoner som forteller oss hvordan det har utviklet seg i de siste dagene. Trolig tåler laget generelt stor tilleggsbelastning, men observasjoner på drønn mellom 500 og 700 moh tyder på at laget lettere kan påvirkes her.

Det finnes også gamle vedvarende svake lag ved bakken, men det skal mye til for å klare å påvirke dette.

Mandag gikk det flere små skred i sørvendte fjellsider på Kistrand- / Kvalhornmassivet. Både flak- og løssnøskred. Det er mulig at skredene har løsnet på grunn av oppvarming fra sola. Lørdag gikk det et flakskred fra Kistrandtinden som trolig var løst ut av skiløpere. På fredag ble det observert flere naturlig utløste flakskred i nærheten av Kvalhornet og Eitråskartinden.

Lørdag meldes det om flere drønn ved Kvalhornet.

Fjellvær

Mandag 14. februar 2022

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær natt til mandag gir noe usikre nedbørsprognoser. Bris av skiftende retning utover formiddagen.

Tirsdag 15. februar 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til stiv kuling fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS